Щатският долар се търси масово след оценките на Moody's

Повишенето търсенето се дължи и на дестабилизирането на единната европейска валута

Инвеститорите се отдръпнаха от рисковите валути след като Moody's понижи рейтингите на 15 от най-силните банки в света миналата седмица, показва анализ на "Делтасток". Най-сериозно пострадаха оценките на Bank of America и на Citigroup – те паднаха до Ваа2. Вниманието беше насочено най-вече към Morgan Stanley, която загуби 2 степени от рейтинга си, а не очакваните 3. Като последствие акциите им на Wall Street поскъпнаха. Morgan Stanley запази позиции над Bank of America и Citigroup, но отстъпи пред Goldman Sachs.

US Dollar Index, отразяващ стойността на долара спрямо кошницата от основните валути EUR, JPY, GBP, CAD, CHF и SEK отбеляза ръст с 1% миналата седмица. Единната европейска валута падна до 1,2530. На форекс пазара щатската валута задържа стабилност и повиши стойността си спрямо EUR и GBR. Зелената валута поскъпна спрямо еврото, йената и паунда.В края на миналата седмица двойките EUR/USD и GBP/USD отбелязаха спад с 96 и 118 пипса; котировките на USD/JPY затвориха при 80.40.

Повишението на търсенето спрямо долара се дължи и на дестабилизирането на единната европейска валута. Причина за това са катаклизмите на Стария континент и задълбочаващата се дългова криза, които карат бъдещето на Европа да изглежда несигурно. За момента доларът е валутата „убежище“, но скоро тази тенденция може да се промени. Това ще се случи най-вероятно когато излязат данните за бюджетния дефицит на страната, които ще е около 8%. За сравнение, този на еврозоната ще се задържи около 3,5%.

 

Коментари: 0