Ставаме лидер в транзита на газ

"Набуко" и "Южен поток" са приоритети, обяви премиерът Борисов

България ще стане основен газоразпределител на Балканите. Това прогнозира на заседанието на правителството премиерът Бойко Борисов, става ясно от публикуваната стенограма от 4 април.

Газопроводите са най-изгодни за България, и „Набуко“ е приоритет, подчертава той и допълва, че затова го обявяват и за национален обект. По същия начин и „Южен поток“ - това са екологично чисти проекти, които не замърсяват околната среда, донасят от такси много големи приходи за държавата и по този начин България с тези два газопровода „Набуко“ и „Южен поток“ се превръща в основен газоразпределителен център на Балканите, категоричен е Борисов.

Той обяснява на колегите си, че работят и по други такива проекти, но "това са двата големи проекта към момента, за които сме дали абсолютен шанс да се развиват бързо и успешно", съобщи Агенция Стандарт нюз.

 

Вижте, питайте прокуратурата какво става с това дело, защо няма обвиняеми, защо няма хора в затвора?! Не мога да допусна, че толкова години те не са могли да определят нещо, което е видно с просто око за един ден работа. Това обявява още на  заседанието на правителството премиерът Бойко Борисов по повод справката на икономическия и енергиен министър Делян Добрев за сагата с проекта АЕЦ "Белене".

"Нарушение на Закона за обществените поръчки – видно. Нарушение – неподписване на иписи контракт – видно. Задължаване с пари без да имаш необходимите ресурси за това – видно. Не знам толкова години какво чакат, за да приключат това дело. Истински се надявам да се размърдат. Това е държавният обвинител. Тук става въпрос за огромни пари, с които държавата е ощетена и в същото време минават години, години. Какво работят по тези дела, какво не им е ясно?!", категоричен е премиерът.

Премиерът съветва министрите да се срещнат с хора от прокуратурата и да попитат какво не е ясно. Приемаме Закон за съдебната власт и Закон за отнемане на имуществото. Всъщност горе долу е ясно, сигурно старият шеф на НЕК ще понесе цялата отговорност. Но пък той, като отиде да го разпитват, може да каже къде и как са го викали и какво са му казали. Но това е крайно време да се разследва. В противен случай ние си правим закони за пред кой, за пред Брюксел, риторично пита Борисов.

Аз затова поръчах да ми се подготви тази справка, за да чуете за какво става въпрос. Всичките вие правите обществени поръчки. Представяте ли си това какво е? Лъжеш, че правиш за едно нещо, после го буташ, правиш друго, не подписваш иписи контракт и не правиш нищо и в същото време задължаваш, говорим за милиарди, държавата или съответно НЕК. И имаха наглостта Овчаров и Петър Димитров да говорят, че ние сме фалирали НЕК.

"Докато прокуратурата, Цветанов, не се произнесе, те могат да си говорят всякакви измишльотини. Затова ни е много важно прокуратурата да излезе с ясно решение – има ли нарушение на обществената поръчка. Ако не искат да обвиняват никой, ако ги е страх да обвиняват толкова могъщи хора, които са участвали до сега, поне да излязат и да кажат публично – има ли нарушение на обществената поръчка, имат ли право това да го правят, да говори по принцип. Да излязат прокурорите и да говорят по принцип, не за конкретното дело", препоръчва Борисов.

Да се види какво е направила Криминална полиция, да се види какво са направили прокурорите. Ако трябва да се видят докладите на ДАНС какви са, продължава премиерът. Поеми го и направи преглед на това стопанство, до къде са отишли всички тези дела, обръща се той към вицето си Цветан Цветанов. Но това не може да продължава - да се упражняват на тази тема. Това не е политическа тема. Това е финансово-икономическа тема. И те умишлено я вдигат на политическо ниво – „за” и „против” Русия, или каквото и да било. Тук изобщо не става въпрос за „за” и „против”. Тук става въпрос за Закона за обществени поръчки, за спазване на закони, подчертава министър-председателят.

Цветанов отвръща: " Господин премиер, изцяло Ви подкрепям и знаете моята позиция каква е към съдебната система.

Борисов му пояснява: "Не за съдебната система, тук съдиите не играят, тук са прокурорите". "И те са част от съдебната система", коментира Цветанов. "Да, но да се разграничи", препоръчва Борисов.

"За вота на недоверие ми е необходимо Министерство на вътрешните работи и прокуратурата да имат принципно решение. Повтарям, не очаквам да вкарат някой в затвора от тези могъщи хора, които са срещу нас. Не очаквам. Но поне да ми дадат рамково тълкувание принципно дали е възможно, е ли е възможно по такъв начин да се тълкуват законите. И ако ни дадат – това да го напишат писмено, да знаем, че е така. Защото с всичките юристи, които разговарях и поръчах (писмено са ми ги направили тези неща, за да ви запозная), виждате за какво говорят.
Не вярвам прокурорите да не познават законите и да не могат да прочетат тези закони и да видят нещо, което се вижда с просто око", заключава Борисов.

Пълният текст на стенограмата четете на
http://pris.government.bg/prin/document_view.aspx?DocumentID=XQKwGS5NbIl3xpa%2bvK94ng==

Коментари: 0