Ще го има ли референдума за АЕЦ „Белене“

Според Мартин Димитров Бюджет 2013 е хазартен

124 ~ 1 мин. четене

Ще има ли референдум за строителството на АЕЦ "Белене" и законово обосновано ли е народното допитване. В задочен спор по темата в сутрешния блок на БНТ влязоха депутатите от "Синята коалиция" и "Коалиция за България" Мартин Димитров и Янаки Стоилов.

Според Мартин Димитров е много странно да се прави референдум по инвестиционен въпрос. "Добре е да сезираме на Конституционния съд (КС). За нас това е референдум, за който няма законово основание. Ако има такъв референдум, той няма да е успешен. Единствената заигравка е политическа. Ако БСП искаха АЕЦ "Белене" щяха да подпишат договора. Искали са да има консултантски и други договори за стотици милиони", коментира Димитров.

Янаки Стоилов контрира, че КС няма основания да спре този референдум. "Нашият диалог е с управляващите и гражданите. Референдумът е важен не само за АЕЦ "Белене", а за да си върнат гражданите държавата", защити допитването Янаки Стоилов.

Двамата коментираха и проектобюджета за 2013 г. "Бих нарекъл Бюджет 2013 г. "хазартен". Той може да се изпълни, ако международната икономика се развие добре. Няма никакви буфери. Това е бюджетът с най-голямата разходна част от най-новата ни история - 31.648 млрд. лв. разходи. Това е с 6 млрд. лв. повече от предкризисните бюджети", разясни икономистът Мартин Димитров. По думите на Янаки Стоилов този бюджет е на некомпенсираното обедняване. "Не се покрива реалното намаление на доходите на най-бедните слоеве през последните три години. Не се осигурява адекватно финансиране от местните власти за европроекти", твърди червеният депутат.

Подкрепи Economic.bg