Щети за милиони в Перник

14 екипа правят оценка на пораженията от земетресението

6636 ~ 1 мин. четене

Щетите от земетресението в Перник възлизат на стотици милиони левове, защото почти няма сграда, която да не е пострадала. Това заяви кметът на града Росица Янакиева пред Фокус. Към момента са прегледани детските градини, училищата и някои обществени административни сгради.

Екипите, които правят оценка на щетите, днес вече са 14. Включили са се и Камарата на инженерите от проектирането и фирми, които да помогнат за остойностяването.

По-точни данни за оценените ще има на 29 май.

В понеделник ще бъдат отворени яслите и всички 11 детски градини след неотложни ремонти през тези почивни дни. Две детски градини не подлежат на ремонт и са за събаряне, каза кметът. В още една детска градина ще се прави по-сериозен ремонт и засега не е ясно кога ще бъде отворена. 

„Направили сме организация така, че всички деца да се прехвърлят в работещи детски градини. В училищата също е направен оглед. Засега имаме притеснение, че двете училища – 4-то СОУ и Езикова гимназия „Мария Кюри” ще трябва да бъдат прелокирани в други сгради. Аналогично е притеснението в СОУ „Петър Берон”. Направили сме среща с директорите, направили сме тристранни срещи с директорите на училищата, представители на общината и на приемащите училища. Така че – до края на учебната година децата да бъдат прелокирани в други училища”, обясни Янакиева.

Останалите училища са в добро състояние – в тях ще се правят неотложни малки ремонти. 

Въпреки продължаващите трусове и днес, хората са спокойни, каза още Янакиева.

Подкрепи Economic.bg