Щетите от "Санди" може да достигнат 100 млрд. долара

Засега прогнозите за икономическите загуби варират в широки граници

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Ураганът "Санди", който удари с пълна сила източното крайбрежие на САЩ може да струва 100 млрд. долара на данъкоплатците, смятат експерти. Засега прогнозите варират в широки граници, но според Reuters икономическите щети няма да са по-малки от 40 млрд. евро. Очаква се загубите за застрахователните компании да са около 10 млрд. долара.

Според оценките на метеорологичните служби и на застрахователи "Санди" е петият най-мощен ураган, преминавал някога през САЩ.

Стихията не премина и без човешки жертви. По последни данни около 50 човека са загубили живота си, а 20 от тях в Ню Йорк. След като ураганът се насочи на запад, беше съобщено и за смъртен случай в Торонто, Канада.

"Супер бурята" достигна и до няколко американски щата от вътрешността на страната, където премина в обилен снеговалеж и постави под въпрос готовността на местните власти да организират приближаващия изборен ден.

Над 8 млн. души в района, през който мина Санди, са без електричество. Затворено е метрото в Ню Йорк заради наводнените станции и други щети, причинени от наводнението в мегаполиса. В Долен Манхатън щетите по метрото са изключително сериозни и на помощ са повикани инженери и военни отряди.

 На места водите по улиците на Манхатън надвишаваха метър. Бедствие от подобни мащаби е регистрирано през 1960 г., когато в района е бушувал ураганът Дона, съобщиха от националната метеорологична служба на САЩ.

Летищата в района на Ню Йорк отмениха над 18 хил. полета. Планира се те да започнат да възобновяват постепенно работата си от днес.

Има проблеми и с железопътния транспорт в източните щати, като жп линията между Вашингтон и Бостън остава затворена за движение на влакове.

Коментари: 0