Стив Ханке: България трябва да реши проблема с корупцията

По думите на Ханке, българите протестират защото корупцията прелива и има дефицит на надежда

Автор: Божидара Иванова

„Най-важното, което България трябва да направи е да реши проблема с корупцията. Това може да стане с намаляване на състава на правителството и властта, които често улесняват проблема“. Това каза световно известният икономист Стив Ханке, известен като бащата на валутния борд у нас, в предаването "Тази сутрин" по БТВ. Според известният икономист българите протестират, защото корупцията прелива и има дефицит.

„Фактът, че 400 хил. българи между 15 и 50 г. са потенциални емигранти към Великобритания е катастрофа и показва, че българите нямат очаквания ако останат“, добави още бащата на валутния борд, като уточни, че прекъсване на корупционните практики у нас е ключово, защото се създава лош имидж на България и отказва външните инвеститори. 

Относно проблемите в българската енергетика Ханке посочи, че не е сигурен дали ако „ посочиш с пръст цената и й кажеш „надолу” това е нещо хубаво”. Според експерта въпросът с тока не е държавата да определя цената, а да има конкуренция и правила на играта, които да я дефинират.

„Енергетиката трябва да стане конкурентна и добре работеща. Това ще е добре за потребителите”, каза той и посочи пример със същата ситуация в САЩ през 70-те. Тогава група от експерти с негово участие е била събрана да работи по проблема и буквално са написали книга как да се дерегулира пазара.

Стив Ханке е на посещение в България, за да получи титлата доктор хонорис на БАН.

Коментари: 0