Стив Ханке: Режете разходите

Бащата на валутния борд съветва България да не увеличава доходи и данъци, ако не иска да се върне към 1997-ма

108 ~ 1 мин. четене

Пенсиите в България не трябва да се увеличават с повече от планираната инфлация. Това заяви Стив Ханке пред Нова ТВ.

"Никой не живее добре по време на криза. Пенсиите трябва да запазят покупателното си ниво, да се индексират с инфлацията, може и малко повече, но всичко ще зависи от това как ще се подготви останалата част от бюджета ви за догодина. За България е важно да покаже, че е стабилна страна", коментира Ханке, наричан още "бащата на валутния борд в България".

По думите му страната ни трябва да ореже разходите си, ако иска да е стабилна и да не се връща обратно към 1996-1997 г. Пенсиите не трябва да се увеличават с повече от планираната инфлация, смята Ханке и съветва правителството в бюджета за догодина да не се залага преразход над 1 процент.

Според Ханке обаче не се налага да се повишават данъците и това решение, което вече взеха някои правителства в Европа ще създаде сериозен проблем.

Икономистът определи като правилно решението засега България да не се присъединява към еврозоната.

Неговата прогноза е, че еврозоната няма да се разпадне, което би било най-сериозният риск, пред който може да се изправи страната. По думите му, ако все пак такова нещо се случи, България може да обвърже лева с долара. Фактът, че страната не е част от еврозоната й дава свободата да "премести котвата от еврото към американския долар, ако тази буря дойде, имате добър чадър", посочи Ханке.

Подкрепи Economic.bg