Стойнев хванат в лъжа за "Южен поток"

Енергийният министър е поправен от говорителката на еврокомисаря - проектът ще бъде спрян при масови нарушения

Изгубен в превода

Автор: Николай Марченко

Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев заблуди обществеността относно резултатите от срещата си с еврокомисаря по енергийната политика Гюнтер Йотингер относно „Южен поток”.

Стойнев коментира вчера пред журналисти в Брюксел, че комисарят го е уверил, че проектът е „важен за Европа” и нямало да бъде спрян. Той увери, че е предоставил протоколите, подписани между Българския енергиен холдинг (БЕХ) и "Газпром", според които сухопътната част "Южен поток" напълно ще спазва европейското законодателство. Според него опозицията е заблудила Йотингер, че морската част на газопровода се простира на 20 км на българска територия, а приемната станция на тръбата всъщност била „само на два километра от бреговата ивица”. 

Обясненията на министъра обаче не бяха разбрани от ЕК. Говорителят на Йотингер, Сабине Бергер, както и преди заяви, че Брюксел се „безпокои от поправките в Закона за енергетиката (ЗЕ), който изважда газопровода от обсега на действие на Третия енергиен пакет на ЕС. Осен това тя подчерта, че ЕК е обезпокоена от междуправителственото споразумение за „Южен поток”, което е „в разрез с европейските закони”.

„Ако „Южен поток” бъде изграден в нарушение на европейските закони, включително в областта на обществените поръчки, или ако бъде експлоатиран в разрез с европейските закони, ЕК ще предприеме нужните мерки, за да се увери, че законодателството на ЕС ще бъде приложено”, заяви още по този повод Сабине Бергер.

Говорителката на ЕК припомни, че Третият пакет "се прилага върху всяка инфраструктура под юрисдикцията на ЕС, която включва българските териториални води и изключителната икономическа зона в Черно море”. „Дължината на сухопътната част на "морския газопровод" няма връзка с оценката на комисията за това дали промените в ЗЕ са съвместими с Газовата директива", каза тя пред Капитал Daily”. Тоест промените в ЗЕ са безсмислени и няма как морският участък "Южен поток – транспорт” да бъде автоматично освободен от действието на европейското законодателство.

От ЕК припомниха, че властите в София са дали мандат да преговаря с Русия за намирането на такива правила за ползване на "Южен поток", които да бъдат съобразени с европейските норми. Оттам предупреждават, че България може да е нарушила и правилата за обществените поръчки, понеже търг за избор на строител на "Южен поток" не беше обявен. Вместо това се проведе се конкурс от "Южен поток България" (50% е собственост на БЕХ) с подозрително къси срокове и подозрително конкретни изисквания за строителите (опит в изграждане на газопровод с конкретен размер, въпреки че технологията за 20- или 32-инчовата тръба не се различава съществено).

За строител по неофициална информация беше избран консорциум от фирми, в който водеща е руската "Стройтрансгаз" със собственик в лицето на спаринг партньора на руския президент Владимир Путин - Генадий Тимченко, на когото САЩ забраниха да стъпва на тяхна заради санкциите за руската анексия на Крим. От българската страна става дума за "Газпроект юг", което се състои от "Промишлено строителство холдинг" - собственост на "Водстрой 98", която се свързва с Корпоративна търговска банка (КТБ) на Цветан Василев, "Техноекспортстрой", "Главболгарстрой", "Понсстройинженеринг" и "ПСТ холдинг"

Коментари: 0