Стойнев отскочи до Баку за азербайджански газ

Енергийното ведомство два дни мълчи за командировката, пресинформацията идва от Азербайджан

Министърът потвърди нуждата ни от синьо гориво

316 ~ 1 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Министърът на икономиката и енергетиката на България Драгомир Стойнев потвърди интереса на страната ни към получаването на доставки на природен газ от Азербайджан, пише по актуалната за България тема азербайджанският новинарски сайт News.Az

Пояснява се, че министър Стойнев се срещна с висши ръководители на държавната компания за петрол и газ на Азербайджан (на снимката с колегата си Натиг Алиев от www.minenergy.gov.az).

На срещата Ровнаг Абдулаев, президент на държавната нефтогазова компания на Азербайджан ГНКАР (SOCAR), е потвърдил, че Азербайджан и България "ще задълбочат сътрудничеството в енергетиката".

На сайта на на Министерството на индустрията и енергетиката на Азербайджан има и съответни снимки от гостуването на министъра там. Тaм се пояснява, че Стойнев бе придружаван от ресорния зам.-министър по енергийна политика Браинимир Ботев.

От азербайджанското ведомство поясниха, че освен сътрудничеството в енергийната сфера, по време на престоя на министър Стойнев в Баку се обсъждало и такова в сферите на икономиката и туризма. 

Интересното е, че въпреки, че министърът е стоял 2 дни в Азербайджан, в сайта на Министерството на икономиката и енергетиката на България (МИЕ) липсва каквато и да било информация за командировката на Драгомир Стойнев, показа проверка на Economic.bg. 

Припомняме, че по Трансадриатическия газопровод (TAP) и по забавената газова връзка с Турция азербайджанският газ трябва да потече към България чак през 2019 г. Очакваше се това да стане още през 2017 - 2018 г., но проектът Nabucco (Набуко) се провали и загуби в битката с конкурентния TAP. 

Подкрепи Economic.bg