Страховете за излизане на Гърция от еврозоната продължават

Отделни официални лица съобщават, че членките на еврозоната са били предупредени да подготвят резервен план. Според Германската централна банка една такава възможност би тествала устоите на съюза, но е управляема

6522 ~ 2 мин. четене

Еврото се търгува над близо 2-годишното дъно срещу долара и е уязвимо за нови спадове, тъй като остават опасенията за изход на Гърция от еврозоната, което плаши инвеститорите.

Единната валута сутринта се разменяше за 1.2575 при спад вчера до 1.2545, най-ниска стойност след юли 2010 година. Това е и първоначалната подкрепа преди психологическите нива от 1.25. Само пробив над вече бившите дъна около 1.2625-1.2640 биха възвърнали отчасти стабилността на еврото в краткосрочен план.

Европейските лидери не оповестиха нови конкретни мерки за разрешаване на кризата след срещата вчера. Според дилърите техните коментари само са показали разделението сред политиците.

Отделни официални лица съобщават, че членките на еврозоната са били предупредени да подготвят резервен план в случай, че Гърция излезе от еврото. Според Германската централна банка една такава възможност би тествала устоите на съюза, но е управляема.

Предлагащият сигурност долар напредна срещу останалите валути, но още по-добре от него се представя йената. Двойката долар/йена днес е 79.45 при връх във вторник на 80.08. Кросът евро/йена обаче слезе под 100 и удари в сряда 4-месечно дъно от 99.53.

Австралийският долар е под натиск на нива от 0.9757 срещу зелените пари и 77.56 срещу йената, след 6-месечните дъна при 0.9690 и 76.90. Специалисти предупреждават, че пазарите ще останат волатилни в дните до изборите в Гърция през следващия месец. След това или настроенията ще се подобрят, ако новото гръцко правителство се ангажира с програмата на ЕС, или финансовите условия ще се влошат още повече, заради вероятността от излизане на Гърция от еврозоната. Кой от двата варианта ще се развие е трудно да се каже, но непосредствено излизане на Гърция е малко вероятно просто защото и двете страни ще загубят много.

Златото под натиск заради несигурността на пазарите и слабостта на еврото

Златото се търгува около 1560 долара за тройунция и остава нестабилно, докато опасенията за Гърция и еврозоната продължават да диктуват търговията и след срещата на върха вчера в Брюксел, от която не произлязоха никакви конкретни нови мерки в борбата с дълговата криза.

Спот цената е 1559 долара за тройунция след спад вчера до 1533.41 долара.

Вчера Испания оповести извънредна помощ от 9 милиарда евро за заемодателя „Банкиа”. В същото време страната се опитва да помогне и на високо задлъжнелите провинции да постигнат огромни рефинансирания, тъй като има опасност от още по-дълбока рецесия.

Пролетният сезон на продажбите на жилища в САЩ започна силно с данните за април и това намали апетита за долари и американски държавни облигации. Цифрите показаха, че пазарът на имотите започва да набира известна скорост.

Германският държавен дълг продължи да привлича обезпокоените инвеститори. Вчера Берлин продаде облигации за 4.56 милиарда евро с нулеви купони. Това е първата в историята на Германия продажба на дълг при която на инвеститорите не се предлага регулярна възвръщаемост.

Еврото остава в защитни позиции и малко над 2-годишното дъно срещу долара. Поевтиняването на единната валута може да се задълбочи.

Американските борсови индекси направиха обрат в края на вечерта и завършиха с растеж при затварянето, което отбеляза поредната волатилна търговия.

 

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

 

Подкрепи Economic.bg