Строс-Кан става икономически съветник на Сърбия

Бившият канцлер на Австрия Алфред Гусенберг също ще консултира сръбското правителство

Автор: Десислава Младенова

Бившият управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ) Доминик Строс-Кан е приел предложението на сръбското правителство да стане икономически консултант на страната. Очаква се той да работи със сръбските министри за намирането на решения за разсрочване на дълга на страната. Бившият канцлер на Австрия Алфред Гусенберг също бе привлечен за съветник на Сърбия, предаде BBC.

Строс-Кан ще съветва министър-председателя Ивица Дачич, заместника му Александър Вучич и финансовият министър Лазар Кръстич. Вучич заяви, че бившият директор на МВФ вече е предложил няколко решения по финансови въпроси.

Доминик Строс-Кан се отказа от ръководния си пост в МВФ през 2011, след като бе задържан в Ню Йорк по обвинение за изнасилване на камериерка. Обвиненията обаче бяха снети, след извънсъдебно споразумение между двете страни.

По повод на секс скандала, Александър Вучич заяви, че личният живот на Строс-Кан няма нищо общо с експертните качества на бившия директор на МВФ. Очаква се французинът да пристигне в Белград другата седмица.

Освен съветник на сръбското правителство, Строс-Кан е член на борда на директорите на Руския фонд за директна инвестиция и Руската банка за регионално развитие.

Коментари: 0