Сърбия чака помощ след визитата на Кристалина Георгиева

Страната има остра нужда от медикаменти, храни и строителни материали

Бръчко, Босна и Херцеговина

Снимка: Reuters

Автор: Стилиян Гребеничарски

Новият сръбски премиер Александър Вучич призова международната общност да помогне на страната в справянето с последиците от наводненията, съобщава държавната телевизия RTS. 

“Очаквам активно съдействие от страна на чужди правителства. Нуждаем се от медикаменти, храни, особено бебешки и строителни материали“ , заяви Вучич. Премиерът на Сърбия добави, че очаква щетите да бъдат от няколкостотин до милиард евро.

Днес страната ще посети и европейският комисар по въпросите на хуманитарната помощ Кристалина Георгиева. Тя ще обсъди възможностите за съдействие в преодоляването на последствията от природното бедствие и ще участва в подготовката на искане от сръбска страна за финансова помощ в размер до 1 млрд. евро. 

Bloomberg припомня, че най-обилните валежи, откакто се извършват измервания (127 години) и последвалите наводнения отнеха живота на 19 души в Сърбия, 17 в съседна Босна и Херцеговина и един в Хърватия. Властите в западната ни съседка обявиха, че се е наложила евакуацията на над 30 хил. души.

Сръбското правителство проведе среща тази сутрин, на която бяха обсъдени мерки за предотвратяване на нови наводнения с покачването на реките Сава и Дунав. Хидрометеороложката служба съобщи, че очаква водите на двете реки да преминат защитните съоръжения, а доброволци изграждат временни диги по поречията им. Властите в Белград все пак изразиха увереност, че ситуацията ще бъде овладяна и няма да се стигне до заливане на столицата.

Редица страни, сред които и България, изпратиха свои екипи, техника и хуманитарна помощ. Двадесет и осем български пожарникари с 8 автомобила, мотопомпи и лодки бяха сред първите отзовали се.

Високите води на Дунав се очаква да достигнат българската част на реката около 23 май, заяви пред агенция Фокус Красимир Христов - главен експерт „Управление на кризи“ в община Лом. Ниските части на града трябва да бъдат евакуирани, ако нивото на реката надвиши 10 м.

Коментари: 0