Сърбия взима руски заем от 500 млн. долара

Очаква се условията да бъдат по-добри от тези по останалите сръбски заеми

160 ~ 1 мин. четене
Автор: Димитър Вучев

Правителството на Сърбия преговаря с Русия за получаването на заем на стойност 500 млн. долара, съобщава The Voice of Russia. Информацията идва като опровержение на преговорите, които се водеха през 2012 г., когато сумата се очакваше да бъде 1 млрд. долара.

Сръбският министър на финансите и икономиката Младжан Динкич съобщи, че два пъти по-високата сума, за която по-рано се водеха преговори, вече не е необходима на страната. По думите му Сърбия все още не е получила руските условия за новия кредит, но очаква те да бъдат по-добри от тези по останалите сръбски заеми, например по еврооблигациите.

Очакванията през изминалата година бяха Белград да има нужда от значителни средства за запълване на бюджетния дефицит. Сръбските власти започнаха преговори с Москва, но песимистичните прогнози не се сбъднаха. Министър Динкич обясни, че ликвидността в сръбския бюджет се е повишила значително в сравнение с момента, когато той за последен път е водил преговори с руския министър на финансите Антон Силуанов за получаването на кредит.

Подкрепи Economic.bg