Създадоха Българска хранителна банка

Изхвърляме 400 хиляди тона продукти, с които могат да се изхранят 400 хиляди души, твърдят учредителите

Девет фирми в хранителния бранш учредиха Българската хранителна банка. Тя ще подпомага събирането на продукти за нуждаещи се.

По 50 кг годишно могат да получават 400 000 души, ако се използват само 5% от изхвърлените 400 000 тона храна в България. Това показват проучванията на създадената организация. Ако количествата са по-големи, ще има нужда и от по-голяма организация за координация, обясни изпълнителният директор на Хранителната банка Марина Бракалова.

Всеки производител или всеки дарител на храни се опитва да избере организация, която има целия този капацитет - съхранение, транспорт.

Затова в създаването на Банката са включени Българският червен кръст и Агенцията по безопасност на храните. До месец-два се очаква Хранителната банка да започне да функционира в пълния си капацитет. Първо ще се раздават трайни храни, съобщи агенция Стандарт нюз.

Марина Бракалова каза, че към мрежата могат да се включват и общински организации като училища и читалища: Те организират система, която им позволява да приемат храната, да имат склад, в който да я съхранят, и това да е по изискванията за безопасност на храните, и система за отчетност, те също ще могат да получават храни.

Директорът на Агенцията за безопасност на храните Йордан Войнов обеща: Ако хванем храна, която има някакви пропуски, но тази храна е годна за консумация, ще я предоставим на Българската хранителна банка. Само за миналата година сме конфискували и раздали на социални домове над 80 тона храна, съобщи БНР.

Практиката на големите хранителни вериги показва, че в момента е по-евтино да изхвърляш храната, която е в излишък, но годна за консумация, отколкото да я даряваш. Тази тенденция искат да преобърнат фирмите с участието си в Хранителната банка. Искането на бизнеса обаче - даренията да не се облагат с ДДС, все още не е прието от правителството.

Коментари: 0