Свалиха рейтинга на Аржентина

Страната национализира петролна компания и ограничи вноса на европейски стоки

6446 ~ 1 мин. четене

Рейтинговата агенция „Стандарт енд Пуърс” понижи прогнозата си по кредитния рейтинг на Аржентина от стабилна на негативна, след като Буенос Айрес национализира най-голямата петролна компания YPF.
„По наше мнение, настоящата правителствена политика може да увеличи рисковете за макроикономическата рамка на Аржентина, да упражни икономически натиск над външната й ликвидност, и да затрудни процесите по средносрочния растеж”, посочват експертите на агенцията.
Според „Стандарт енд Пуърс” решението произтича и от други политики, прилагани от президента Кристина Кирхнер, преизбрана на поста миналата година.
В същото време министърът на външните работи на Испания Хосе Мануел Гарсия-Маргальо призова Европейския съюз да лиши Аржентина от митническите привилегии, както и да подаде иск към латиноамериканската държава в Световната търговска организация. Причината – решението на Буенос Айрес да въведе ограничение върху вноса на европейски стоки.
Според испанските власти, това трябва да е отговорът на страните от ЕС и на въпросното решение на Кристина Кирхнер да национализира 51% от акциите на петролната компания YPF, принадлежаща към испанската петролна компания „Репсол”.Подкрепи Economic.bg