Търсим газ за 15 години напред

Ако откритите количества у нас са колкото в Румъния,те ще обезпечат консумацията в страната за този период, каза Делян Добрев

Проучването на газ в Черно море е еднасериозна възможност за страната. Само на 15-тина километра от района, който ще се проучва на наша територия дълбоко под морето в Румъния бяха откритимежду 40 и 80 милиарда кубични метра. А потреблението в България годишно е около 3 млрд. куб.м.

Ако и ние намерим същите количества, консумацията ни за 15 години напред ще е обезпечена, обяви енергийният министър Делян Добрев по ТВ7. Срокът за участие в конкурса за проучване и добив на находището, което обхваща огромна територия  - 14 220 кв. км в морето, е 30 май.  Офертите на кандидатите се приемат до 17 юни и месец след това ще имаме оценка, каза още Добрев. Така според него през лятото ще имаме компания, която да започне работа.

Той не се ангажира с отговор дали е необходимо страната да не се отказва от алтернативата на шистовия газ. Временната комисия в парламента ще трябва да изслуша гледните точки на всички заинтересовани страни и да прецени всички рискове, коментира Добрев. Той допълни, че мораториум за шистовия газ има само във Франция и България, като Париж е забранил само добива, не и проучването, а у нас забраната е пълна.

НЕК е станала заложник на проекта АЕЦ "Белене", коментира министърът по повод доклада на финансовата инспекция, направен по проекта. Според документа, огласен вчера, в допълнителните споразумения, сключени по АЕЦ "Белене", са допуснати редица нарушения на Закона за обществените поръчки. Докладът е внесен в прокуратурата на 17 април и сега тя трябва да се произнесе, коментира Добрев.

България не може да си позволи АЕЦ "Белене", коментира още Добрев. Вчера бе огласена и оценката на консултантите по проекта HSBC, според която при оптимистичен вариант централата ще струва 10,35 милиарда евро.

Цената на тока, който ще произвежда бъдещата центрла, би била 150 лева за мегаватчас, сочи още доклада.В момента средната цена на тока у нас е 75 лв. за МВтч, коментира Добрев.

Той допълни, че вариантът за инсталиране на подготвяния блок за "Белене" като седми в АЕЦ "Козлодуй" е реалистичен, докато би било невъзможно да го продадем на Турция. Съседката ни също строи атомни централи, но там блоковете са хот по-ново поколение, коментира министърът.

 

Коментари: 0