Свръхпроизводство заплашва пазара на царевица

Цените в Чикаго са се сринали с 21% от май

Свръхпроизводство заплашва пазара на царевица
4295 ~ 1 мин. четене
Автор: Стилиян Гребеничарски

Очакваните рекордни добиви от царевица и соя в най-големия производител в света - САЩ заплашват стабилността на пазарите през тази година, пише Bloomberg.

Инспекцията на хиляди полета от Охайо до Небраска е показала, че продукцията от царевица ще е с около 1% над очакваното, а тази от соя - с 1,2%. Навременните валежи през целия период на развитие на растенията с довели до формиране на триметрови царевични стъбла, повече от нормалния брой кочани и повече семена в тях. В Щата Айова вероятните добиви от царевица ще надхвърлят 1230 кг. от декар, което е ръст с 16% спрямо миналата година. Соята ще е с 18% повече.

Прогнозите са, че реколтата със сигурност ще надхвърли 360 млн. тона. За сравнение, през 2013 г. в щатите са произведени  рекордните близо 354 млн. тона. Благоприятните условия в други големи страни - доставчици и свитият износ започнаха вече да оказват натиск на пазара. Мечите настроения в Чикаго се налагат от повече от месец. От май досега цената е потънала с 21% до 3,695 долара за бушел (приблизително 25,4 кг.). Спадът е още по-фрапираш при соята - 30% до 10,435 долара за бушел.

Добрата година създава и още един проблем за фермерите. Ако търсенето не се активизира, то те могат да се сблъскат с недостатъчен капацитет за съхранение на зърното. Мнозинството от тях не разполагат и не предвиждат инвестиции в разширяване на складовата си база и разчитат на транспортиране направо от полето към търговците. Браншови организации започват да търсят решение, чрез по-бърз автомобилен и железопътен транспорт.

Коментари: 0