Таван на лихвите = дъно на разума

Поправките в Закона за потребителския кредит ще родят дефекти вместо ефект, но са отлична възможност за определени политици да трупат рейтинг на гърба на бизнеса и клиентите

През последните години границите на популизма в кулоарите на парламента надминаха и най-смелите очаквания. През НС минаха забрани за закупуване на земя от чужденци, горди слова за велика реиндустриализация, решения за връщане на данъци от 2015 година за осигуряващите се на минимална работна заплата като знак на "битка срещу бедността", идеи за възстановяване на спрените блокове в АЕЦ Козлодуй.

И още, и още. Бързо разлистване на тълковния речник ни казва, че една от дефинициите на думата популизъм е "примитивна политическа тактика, която има за цел да заблуждава и манипулира народните маси чрез щедро раздаване на обикновено неосъществими обещания", а месец април е особено показателен за именно този подход на властта спрямо избирателите.

Безспорно най-любопитното решение на народните представители сега е слагането на таван на годишния лихвен процент (ГПР) от пет пъти законовия лихвен процент, или накратко - около 50,5%, което залегна в Закона за потребителския кредит (ЗПК). Обещанията са за евтини и леснодостъпни бързи заеми, "край на кървавите пари", гарантирана защита от Закона, както и... стоп на "събирането на кредити с бухалки".

Обстоен преглед на реалните факти обаче показва, че нито едно от тези обещания няма да се осъществи. Напротив, въведените поправки ще имат обратен ефект. С две думи, никой не може да ви даде това, което политиците ви обещават. Отново.

 

Четете повече в брой 37 на сп. "Икономика"

Коментари: 0