„Технологии и предприемачество“ ще се учи още от 1. клас

Новият предмет ще замести досега изучаваните "Домашен бит и техника" и "Икономика"

Нов предмет - "Технологии и предприемачество" се въвежда от следващата година за учениците от 1 до 7 клас. Той ще замени избираемите досега предмети "Домашен бит и техника" за децата от началното училище и "Икономика" за прогимназистите. Това каза заместник-министърът на образованието Милена Дамянова, цитирана от БНР.

По думите й новият предмет се налага заради промените, настъпили в обществото и бита ни.

"Днес вече използваме нови инструменти, нови домакински уреди, говорим за електронни магазини, за електронни плащания. Имаме два нови стандарта. Единият е „Инициативност и предприемчивост“, а другият е "Здраве, екология и безопасност", коментира Дамянова.

Тя поясни, че вече няма да се наложи да се учат децата как да използват радиокасетофон, как да използват електрическо фенерче. "Считам, че е немислимо едно дете, което още на две години започва и знае как се пуска компютъра, тепърва да го учим в първи клас как да си пусне електрическото фенерче. Още в първи клас говорим вече що е то цена, пари, от гледна точка на това, че децата трябва да разбират, че за изработването на всяко едно изделие са необходими финансови средства", каза още зам.-министърът.

Коментари: 0