Тежки загуби за еврото след заседанието на ЕЦБ

Поевтиняването бе провокирано от индикации за покупки на правителствени облигации

Еврото остана под натиск днес след тежките загуби които претърпя вчера при разочарованието от Европейската централан банка, която не спази обещанието си да защити еврото с незабавни действия.

Нови загуби обаче може и да не се появят, тъй като инвеститорите ще изчакат излизането на данните за трудовата заетост в САЩ днес в 15:30 часа. Евро/долар сутринта беше 1.2175, при загубени до вчера почти 3 цента и спад до едноседмично дъно от 1.2134. Поевтиняването бе провокирано от индикациите на ЕЦБ, че може да стартира покупки на правителствени облигации с цел намаление разходите за заемане на Италия и Испания, но това няма да е сега.

Единната валута спадна рязко срещу йената и загуби позиции и срещу високодоходните валути, като австралийския и новозеландския долар, достигайки срещу тях рекордно ниски стойности.

Председателят на ЕЦБ Марио Драги сигнализира, че каквато и да е интервенция няма да има преди септември, както и преди правителствата да активират европейските спасителни фондове, така че да се присъединят към ЕЦБ в покупките на облигации. Драги вдигна миналата седмица високо летвата, след като заяви, че ръководената от него институция ще направи всичко възможно в рамките на мандата си за съхраняване на еврото. Въпреки че надеждите за явни действия почти изчезнаха с приближаването на заседанието в четвъртък, инвеститорите все пак реагираха бързо и негативно.

Скорошните върхове при 1.2390/1.2406 най-вероятно ще се превърнат в силна съпротива за еврото, а първоначална подкрепа ще е 25-месечното дъно при 1.2042, ударено миналия месец. Следваща подкрепа е дъното за 2010 година на 1.1876.

Инвеститорите разпродадоха и австралийскиия долар срещу зелените пари, което доведе до спад на валутата с един цент. Днес котировките бяха 1.0472 при връх вчера на 1.0577.

Доларът обаче беше надминат от йената срещу която спадна до 78.15 спрямо връх в четвъртък на 78.54.

Дилърите вече очакват излизащите днес данни за трудовата заетост в САЩ. Предварителните прогнози са, че икономиката е създала 100 000 работни места през юли, а безработицата е останала без промяна на 8.2%. Изненада в посока нагоре при заетите ще намали шансовете за нови стимули от Федералния резерв, който по-рано тази седмица сигнализира готовност да действа, освен ако икономиката не направи впечатляващо възстановяване през следващите 6 седмици. Такова развитие ще даде сила и на долара. Обратно, по-слаб резултат за работните места ще постави валутата под натиск.

Златото влезе в серия от четири поредни дни на загуби

Златото се търгува почти без промяна днес, опитвайки се да се възстанови от четирите поредни дни на загуби. Всичко това идва след като Европейската централна банка не предложи незабавна помощ за ограничаване кризата в региона. Дилърите обаче са предпазливи преди излизането днес на доклада за трудовата заетост в САЩ.

Спот цената сутринта беше 1591 долара за тройунция при четири поредни сесии на спад. Към настоящия момент златото отчита 2% поевтиняване за седмицата, което е най-голямото за последния месец.

ЕЦБ се въздържа от споменаването на незабавни стимули, което разочарова инвеститорите, чиито очаквания бяха по-големи след обещанието на председателя Марио Драги, че ще бъде направено всичко възможно за запазване на еврото и сваляне на разходите.

Доходността по испанските 10-годишни облигации надхвърли 7% и е на път да тества рекордните стойности в ерата на еврото.

Инвеститорите се подготвят за излизането на доклада за трудовата заетост в САЩ по-късно през деня. Данните вероятно ще покажат минимално повишение в заетостта през юли, което няма да е достатъчно, за да промени очакванията за нови стимули на ФЕД.

Вчера стана ясно, че първоначалните молби за помощи в САЩ са нараснали през последната седмица, както и че производителите са претърпели неочаквано намаление на поръчките през юни.

Американските борсови индекси отчетоха спад за четвърти пореден ден в четвъртък, заради разочарованието от ЕЦБ, която не предприе незабавни действия за овладяване на кризата в еврозоната в резултат на което еврото претърпя тежки загуби срещу долара.  

 

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

Коментари: 0