Терзиева: От 61 пътя в гаранция – 81% с дефекти

По думите на регионалния министър 35% от републиканската пътна мрежа е в окаяно състояние

124 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Доклад на комисия по качеството към регионалното ведомство показва, че от 61 пътя в гаранция на практика 81% са с дефекти. Това съобщи министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева.

"Заварих едно състояние, в което качеството не беше на дневен ред. Сега течащите тунели на АМ "Люлин" се ремонтират за 250 хил. лв. 35% от републиканската пътна мрежа е в окаяно състояние", подчерта Терзиева пред "Дарик". Тя допълни, че държавата трябва да започне нова политика и да инвестира в поддръжката на по-малките пътища.

"АМ Хемус е в приоритетите на правителството. Тя е записана в индикативните проекти по ОП "Транспорт”, каза още министърът и допълни, че АМ "Струма" трябва да се построи задължително през следващия планов период, защото това е условие на ЕК. Стойността й е около 750 млн. евро, което на практика е цялата сума на оперативната програма.

Във връзка с проблемите с водоснабдяването министър Терзиева подчерта, че през 2009 г. предишното правителство е спряло много водни проекти.

"Тогава бюджетът е бил друг и е имало възможност да бъдат довършени проектите. Сега те са замразени и няма как с наличния бюджет да се довършат", обясни Терзиева.

По отношение на зимното почистване министърът каза, че АПИ е отделила 60 млн.лв., но това не означава, че всички пари трябва да се похарчат за тази цел. Ако останат средства, те ще бъдат предвидени за рехабилитация на пътища.

Подкрепи Economic.bg