Тодорова: НЗОК наистина разполага с големи резерви

Бюджетът за последните два месеца не е разчетен и се разчита на резерва, обясни управителят на НЗОК

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Оперативният резерв от 269 млн. лв. е налице. Има ги и тези над 80 млн. лв., които са надвнесени в Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) през миналата година. Това каза в ефира на БНТ управителят на Касата Румяна Тодорова. Тя обясни, че в края на годината в бюджета на НЗОК ще има дефицит между 60 и 100 млн. лв., който ще бъде покрит с този резерв.

"При доболничната помощ се очаква дефицит от 60 млн. лв., а при лекарствата - около 30 млн. лв. Между 60 и 100 млн. ще е дефицитът в НЗОК", смята Тодорова.

"Тези 82 млн. лв. ги има. Те са надвнесени от миналата година и малко от по миналата година. Въпросът е тези пари да бъдат разрешени за ползване от правителството. Те се ползват от държавата. В една такава ситуация на криза, тези пари са оборотни", коментира директорът на Касата.

Тя обясни още, че предишният управител на НЗОК Пламен Цеков не е разчел правилно бюджета за 2013 г., въпреки големите резерви на Касата. "Бюджетът за последните два месеца не е разчетен. Там се разчита на резерва. Последните два месеца са разчетени така, че тези 269 млн. лв. да ги покрият. Винаги бюджетът на касата се е формирал с 10% оперативен резерв, който надзорът може да разблокира в края на годината, където има дефицити. Но да се оставят два празни месеца и да се разчитат на тези пари, не е нормално", смята Тодорова.

Според нея в една финансираща институция, която отговаря на здравеопазване, не можем да се разчита само на "ако". Тодорова обясни, че проблемът с бюджета за последните сва месеце ще стои, докато правителството не разреши да се използва резарвът.

"Здравната вноска на този етап смятам, че изобщо не трябва да се коментира. Не сме събрали така заложените вноски. Особено с единната сметка, която е в сила от тази година, съвсем се объркват нещата. На НАП й е много труно да каже колко вноски са събрали. Държавата осигурява огромен контингент от хора - деца, пенсионери, държавни служители", комянтира Тодорова. "Обещавам, че ще направя максималното, за да няма хора, които не се допускат до лечение", добавя тя.

Коментари: 0