Токушев обвини студентите в политическа пристрастност

Според него парламентът е потърсил комфорт и е прехвърлил казуса "Пеевски" на КС, за да си "измие ръцете"

268 ~ 2 мин. четене

Окупацията на Софийския университет от студенти е политически акт. Това заяви пред bTV проф. Димитър Токушев, председател на Конституционния съд (КС), и който беше повод Ректоратът в момента е окупиран от недоволни студенти. Преди дни магистратите решиха да върнат депутатските права на Делян Пеевски. В резултат студенти окупираха в сряда 272 аудитория на Алма Матер, като акцията им стана безсрочна и пълна.

По думите на проф. Димитър Токушев, срещу когото бе насрочена демонстрацията първоначално, парламентът е потърсил комфорт и е прехвърлил казуса на КС, за да си "измие ръцете". "Мога да ви кажа само следното: 7 години съм в КС и по нито един казус политическа личност или организация е правила опит да ми въздейства. Но от през последните дни КС се намира под натиск и най-вече председателят му", категоричен бе Токушев в ефира на bTV.

Попитан какво би отговорил на протестиращите студенти, той посочи, че не знае какво го питат. "Кажете ми какво ме питат и какво да им отговоря? Казусът "Пеевски" е решен. Той публично е оповестен на сайта на КС", заяви професорът.

Колегата му, преподавателят по конституционно право в Софийски университет, Георги Близнашки пък се обяви в подкрепа на студентите. "Къде другаде да се случи това освен в университета", попита той във връзка с окупацията на Ректората. "Виждате какви абсурдни решения се взимат в НС, имаме кичозна коалиция и едно квази-експертно правителство, което дори беше бламирано с мораториума върху земята", коментира още Близнашки.

Той определи студентите като "символ на съпротивата на обществото срещу самозабравилите се олигарси", и определи моментът като исторически, "всички трябва да подкрепим студентите".

Окупацията на Алма Матер е подкрепена и от Кристиан Таков, доцент и доктор по гражданско, семейно и търговско право. "Правителство с окупация на 272 аудитория няма да падне, но тя е "вопиющо необходима. Те са свикнали да бъдат дебелооки и дебелокожи. Показвайте на отвратителните, че са нетърпими - те няма да се засрамят, но ще развалите комфорта им", каза преди дни той пред студентите.

Очаква се днес преподаватели да се съберат пред Софийския университет, за да декларират подкрепата си за "ранобудните" студенти.

Подкрепи Economic.bg