Токът поскъпва с до 10% от 1 юли

Заемите на НЕК няма да вдигнат цената, твърди Ангел Семерджиев

6768 ~ 2 мин. четене

„Засега остава прогнозата ми за 10% увеличение на цената на тока за крайните потребители. Върху нея няма да се отразят новите заеми, които взима НЕК, за да направи предстоящото плащане по кредита от 250 млн.евро от БНБ Париба”, каза Ангел Семерджиев, председател на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДНЕВР).

„Ние работим много интензивно с дружествата по отделните ценови елементи. Ще наприм всичко възможно да останем в посочената  прогноза, независимо от външните фактори”, категоричен е регулаторният шеф. Той обясни, че през последните две години ДКЕВР непрекъснато намалява цената на конвенционалната електроенергия, за сметка на компенсиране на разходите, свързани със задължения към обществото. Намаленията са  главно по екологичните изисквания , възобновяемите източници, както и  по дългосрочните договори за производство на електроенергия за ТЕЦ „Марица Изток 3”  и АЕС „Гълъбово”.  „Този процес продължава, като и най-малките възможности на конвенционалната енергетика ще бъдат използвани, за да бъде увеличението на тока за крайните потребители минимално. Нямаме причина да променяме съотношенията между тока за индустрията и регулирания ток за населението. Има малки несъществени различия между различните електроенергийни дружества, които зависят от тяхната мрежа”, обясни енергокомисарът.  

Семерджиев обаче уточни, че  цената на електроенергията у нас се движи много зад инфлацията през последните 2-3 години. Това създавало диспропорция между различните енергийни горива, като в същото време цената на природния газ се увеличава, заради възходящата тенденция в цената на синьото гориво. Затова трябва да се търси баланс в цените, за да може и потреблението да бъде балансирано. Потреблението на електроенергия в България се е увеличавало независимо от кризата през последните 2-3 години. Тази година също се увеличава. Това показва, че цените на електроенергията са приемливи за потребителите – за индустриални и битови. 

„Природният газ ще бъде с нова цена, в която ще се отрази дговореното с „Газпром” намаление на доставната цена преди месец, вероятно от 1 юли”, каза Семерджиев.

„Булгаргаз” още не е внесъл предложението си за нови цени на природния газ. Компанията не е подписала още договора с „Газпром” за по-ниска с 10% доставна цена на руския природен газ, уточни той.

 

Таня Киркова

Подкрепи Economic.bg