Томислав Дончев: България има достъп до повече евросредства

Говоренето на сегашните управляващи и твърденията, че можем да загубим европейски пари, е "предварителна застраховка", смята бившият министър

152 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

През следващия програмен период България ще има достъп до повече евросредства, отколкото има в сегашния. Това е категоричната позиция на депутатът от ГЕРБ Томислав Дончев и бивш министър по усвояването на евросредствата, изразена в ефира на Нова телевизия. Според него говоренето на сегашните управляващи и твърденията, че можем да загубим европейски пари, е "предварителна застраховка".

"Целият обем пари, който България ще може да ползва през следващия програмен период (2014-2020 г.), е над 15 млрд. лв. Парите по оперативните програми през този програмен период бяха малко по-малко от 6.9 млрд. евро. През следващия са над 7.125 млрд. евро", обясни бившият министър. Той уточни, че средствата са изчислени по цени за 2012 г., което означава, че когато се изчислят по цени за 2012 г., средствата ще нараснат с 500-600 млн. евро.

"Няма нито едно евро, което е сигурно за следващия програмен период. До последния цент са под условие. Най-важното условие е да се докаже, че България има институции, които да харчат парите както трябва и да няма злоупотреби. Страната трябва да е финансово стабилна. Ако дефицитът надхвърли 3%, европейското финансиране се спира автоматично", обясни Дончев.

От тази година обаче има допълнително условие - да се извършват реформи в секторите, финансирани с европари. "Ако през 2016 г. страната не е напреднала с реформите, тя автоматично губи възможността да получава европари", обясни той.

"Ако нямаше еврофондове, щяхме да имаме 60% по-малко инфраструктура, икономическият ръст щеше да е двойно по-малък, а безработицата по-висока, смята бившият министър.

Според него, ако има втора актуализация на бюджета до края на годината, това ще е много лош сигнал. "Освен лош сигнал в страната и нова доза политическа несигурност, това е ужасен сигнал навън по отношение на пазарите, каза Дончев.

Подкрепи Economic.bg