Toyota започва проверка на бутоните на прозорците

Собствениците на засегнати автомобили няма да плащат за ремонта

216 ~ 2 мин. четене

Toyota Европа започна превантивна сервизна кампания за проверка на бутоните за електроуправление на прозорците, съобщиха от българското представителство на японския автомобилен гигант. "Тойота Балканс" ЕООД (българското представителство) също започва подобна проверка. "Тойота Балканс стартира превантивна сервизна кампания в България за проверка на бутоните за електроуправление на прозорците, като част от световна сервизна кампания, която включва около 1.39 милиона в Европа и 7.43 милиона автомобила в световен мащаб", се казва в съобщение до медиите. По-рано днес Ройтерс съобщи, че Toyota ще изтегли 7.43 млн. автомобила в целия свят именно заради проблем в електрическите стъкла.

"В Европа и България засегнатите модели са Yaris, Auris, Corolla & RAV4, произведени между септември 2006 и декември 2008. До няколко дни ще е ясен точния брой автомобили, засегнати в България", допълниха от "Тойота Балканс".

От компанията допълват, че бутоните за централно електроуправление на прозорците са разположени в блок, монтиран на вратата на водача. "При определени автомобили Yaris, Auris, Corolla и RAV4, произведени между септември 2006 и декември 2008 е възможно с времето тези бутони да започнат да заяждат при натискане. При продължителна употреба те могат да заядат напълно и да спрат да работят", разясниха от Toyota.

От там добавят, че тези бутони не са проектирани да бъдат смазвани със смазки, налични в търговската мрежа и затова употребата на такива смазки може да предизвика загряване или да стопи пластмасата на блока с бутоните. В България не е известен такъв случай, а в света не са известни инциденти, свързани с това проявление, категорични са от компанията.

"В България, в следващия месец ще бъдат изпратени персонални писма с обратна разписка до всички собственици на засегнати автомобили. Те ще бъдат поканени да посетят най-близкия оторизиран сервиз на Toyota в България, където механиците ще проверят как работят бутоните за електроуправление на прозорците. Ако те функционират нормално, ще им бъде приложена специална, електрически непроводима смазка. Ако бутоните заяждат, целият блок с бутоните ще бъде сменен. Проверката и работата няма да отнеме повече от един час и ще бъде абсолютно безплатна", завършват от Toyota.

Подкрепи Economic.bg