Трайков: Правителството може да намали цените на горивата

Според бившия икономически министър държавата има инструменти с които да го направи

Трябва да се предприемат стъпки за прилагане на реална конкуренция - разрешаване и данъчни складове в Румъния и Гърция аз продажба на горива в България, както и държавата да интервенира на пазара на горива, както се случва в САЩ. Това каза пред БНТ бившият министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков. Според него вниманието на държавата трябва да е насочено към конкурентната среда и да се сезира КЗК.

"Възможно е да се намалят акциза и ДДС. Възможно е да се направи и субсидия за купуване на нов автомобил. В момента акцизът е най-ниския в Европа, но това не означава, че имаме по-ниска цена на горивата", коментира още Трайков.

Той каза, че би гласувал на евентуален референдум за АЕЦ "Белене", но подобна акция е вдигане на популярността на БСП, каза Трайков. Не мога да разбера пасивността на кабинета, недоумява бившият икономически министър.

По отношение на решението на комисията за установяване на конфликт на интереси Трайков каза, че не съжалява, че сам е сезирал държавния орган. Съжалявам за комисията, тъй като материалната ми облага би се изразявала в няколко лева. Трайчо Трайков призна, че има 278 акции в "Каолин" на стойност от 600 лв, с годишен дивидент от 20 лв. Комисията се е опитала да докаже, че подобен дивидент може да ме мотивира да взема едно решение.

Коментари: 0