Трайков поздрави кабинета за „Белене“

6140 ~ 1 мин. четене

Решението на правителството за отказ от АЕЦ "Белене" е съвсем логично. Това каза по БНР бившият министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков. "Нещата до момента, когато аз бях в правителството, не изглеждаха много добре. Какво се е случило след моята оставка не мога да гадая, но очевидно то е наклонило везните. В този смисъл си мисля, че всички усилия са си заслужавали", каза той и припомни, че е настоявал за такова решение от една година.

"Поздравявам правителството и министър-председателя за това решение. Има начин как от цялата тази ситуация България да излезе с полза. Има начин и всичко да се обърка. Отговорността оттук нататък e на тези, които участват в преговорите и в организацията на проектите, и е изключително голяма", добави Трайков.

Бившият енергиен министър подчерта, че какъвто и да е докладът на консултанта HSBC, неговите изводи са функция от това какво се договаря между двете страни. "Чух от премиера, който цитираше 10-12% лихва на кредита, който са предложили руснаците. По мое време, когато аз водех преговорите, ставаше дума за много по-малък процент, но дори и тогава той не беше ясно предложен от руските партньори, не беше договорен, не излизаха сметките", коментира Трайков.

Подкрепи Economic.bg