"Трейс" ще строи магистрала в Сърбия за 66.93 млн. лв.

Отсечката, която ще изгражда българската публична компания, включва 8 моста, 2 надлеза, пътен възел и тунели

584 ~ 2 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Българската публична компания "Трейс Груп Холд" АД ще строи част от магистрала Е75. От съобщение на "Трейс" до инвеститорите на фондовата борса става ясно, че JV Trace Mostovik, където лидер е българският строителен холдинг е получил покана от сръбската държавна компания Koridori Srbije d.o.o. за подписване на договор за строителството на аутобана в участъка Грделица (Горнье Полье) - Царичина Долина. Това е Лот 2 - Път и мостове от тунел Предеяне до Царичина Долина.

Трасето, което ще бъде изградено е част от Коридор 10 на територията на Сърбия. Локацията му е в Югоизточна Сърбия, близо до българската граница, в частта между Ниш и македонската граница. Южното разклонение на коридор 10 е най-сложно за изграждане, смятат от "Дирекцията на пътищата на Сърбия". Отсечката, която ще се изгражда от "Трейс", включва 8 моста, 2 надлеза, пътен възел и тунели.

Проектът е на стойност 3.83 млрд. сръбски динара, което се равнява на 34.22 млн. евро, или 66.93 млн. лв. Финансирането е от Европейската инвестиционна банка, ЕБВР, Световната банка и бюджета на Сърбия. Срокът за изпълнение е 2 години. "Трейс Груп Холд" е водещ партньор в обединението, което ще изпълнява обекта. Партньор е една от най-големите руски компании - "Научно-производствено обединение Мостовик" ООД.

През последните години българската публична компания активно работи за навлизане на външни пазари. Холдингът участва в тръжни процедури в страни от Балканския полуостров, в Русия, в Близкия Изток и Северна Африка. "Трейс Интернешънъл" ЕООД, дъщерно дружество на холдинга, работи по конкретни проекти в Германия, Азербайджан, Сърбия, Македония, Босна и Херцеговина, Катар и Саудитска Арабия.

Новината изстреля акциите на "Трейс". В ранната търговия днес книжата на холдинга се повишиха с 11.96% до 3.65 лв. за акция. В 19 сделки бяха прехвърлени 8 068 лота.

Написаното не е препоръка за сделки с ценни книжа.

Подкрепи Economic.bg