Трети сме по най-голям ръст на заплатите

През трите най-тежки години на кризата възнагражденията у нас се увеличаваха средно с по 9%

68 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Заплатите в България се увеличават през четвъртото тримесечие на 2012 г., като това се откроява като постоянна тенденция през последните десет години. Данните на европейската статистическа служба Евростат показват, че годишното увеличение този път е 5.8%, което е третото най-голямо в Европейския съюз (ЕС).

През най-тежките години на кризата - 2009, 2010 и 2011 г. заплатите растяха средно с 9% всяко тримесечие. Големият ръст се дължи основно на ниското ниво на заплатите в България. Отново по данни на Евростат средното почасово заплащане  у нас е около 4 евро, което е близо десет пъти по-малко в сравнение със Западна Европа.

Въпреки обективната причина за по-бързото нарастване на възнагражденията у нас, Брюксел смята, че това е опасно и може да доведе до прегряване. Настроенията, особено в Германия са, че в България заплащането расте над производителността на труда, което много ясно се вижда от икономическия растеж на страната.

"За последните 15 години (от 1998 г. до 2012 г.) средният реален ръст на доходите винаги е изпреварвал този на икономиката. Това каза днес икономистът Красен Станчев. "От 1998 г. досега средният ръст на доходите е 10%, което е повече от икономиката", категоричен беше той.

Най-бързо заплатите растат в Румъния - със 7.6% през четвъртото тримесечие на 2012 г. С 6.6% растат в Ирландия, в Унгария - с 4.6%, а в Литва и Латвия - с по 4%.

Единствено в Гърция, Испания и Словения има спад в заплащането. За южната ни съседка няма данни за четвъртото тримесечие, но през третото тримесечие понижението беше с 10.9%. В Испания е 4.3%, а в Словения - 1.7%.

Средно за Европейския съюз увеличението на заплатите е 1.4%, колкото е за Еврозоната. Средно ръстът на възнагражденията в Европа е около 2% всяко тримесечие.

Подкрепи Economic.bg