Трилогията „Аватар“ става четирилогия

Режисьорът и сценарист Джеймс Камерън е преценил, че само три филма няма да са достатъчни, за да се развие цялата история

444 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Най-касовият филм за всички времена - 3D фантастиката "Аватар", ще бъде четирилогия, пише BBC. Първоначалният замисъл беше научнофантастичният филм, излязъл на голям екран през 2009 г., да има две продължения. Режисьорът и сценарист Джеймс Камерън обаче е преценил, че само три филма няма да са достатъчни, за да се развие цялата история.

"Докато пишехме новите филми, осъзнах, че светът на "Аватар", историята и героите са станали по-наситени, отколкото очаквах", споделя Камерън в свое изявление и допълва, че в процеса на работа е станало ясно, че само с два филма няма да успее да покаже на екрана всичко, което е искал. "Щастлив съм, че Аманда, Рик, Шейн и Джош ми помагат да продължа да разширявам тази вселена, това са сценаристи, на които отдавна се възхищавам", съобщи Камерън в официално изявление", добавя той.

Камерън пише сценария на първия филм сам, но по продълженията заедно с него работят четири сценариста - Джош Фридман, автор на сценария на "Война на световете", Рик Джафа и Аманда Силвър, писали "Зората на планетата на маймуните" (Dawn of the Planet of the Apes) и Шейн Салерно ("Армагедон").

Снимките на трите филма, които ще бъдат правени едновременно, ще започнат в началото на 2014 г. На голям екран ще се появят съответно през декември 2016 г., 2017 г. и 2018 г.

"Аватар" e филмът, събрал най-много приходи от прожекции в историята на киното. В САЩ филмът прекарва 7 седмици начело на класацията по приходи и събира общо 760.5 млн. долара. От прожекции в останалата част на света филмът събира още 2.02 млрд. долара и общите му приходи са 2.78 млрд. долара. За успеха на филма допринасят и по-високите цени на билетите за 3-D и IMAX прожекциите в сравнение с нормалните прожекции.

Подкрепи Economic.bg