Евтиният петрол свали печалбата на Chevron

Акциите на втората по големина американската петролна компания се сринаха с над 2%

3569 ~ 1 мин. четене

Американската петролна корпорация Chevron Corp отчете далеч по-голям от очакваното спад на печалбата си през второто тримесечие, през което положителният финансов резултат се е свил с 26%. В основата на понижението е спада на цената на петрола.

Нетната печалба на Chevron през второто тримесечие се понижи до 5.37 млрд. долара, или 2.77 долара на акция, докато година по-рано беше 7.21 млрд. долара, или 3.66 долара на акция, предаде Reuters. В анкета на агенцията анализаторите прогнозираха печалба от 2.96 долара на акция.

Chevron е произвеждал по 2.58 млн. барела петролен еквивалент на ден, което е спад спрямо производството от 2.62 млн. барела на ден през второто тримесечие на миналата година. Компанията си е поставила цел да завърши годината със средно дневно производство от 2.65 млн. барела, а плановете са за ръст от 25% на продукцията от 2017 г.

След изнесените данни акциите на втората по големина американската петролна компания се понижиха с 2.3%. В ранната търговия стойността на дяловете на базираната в Сан Рамон, Калифорния, корпорация се понижиха до 123.57 долара за акция.

Подкрепи Economic.bg