"Не може да се очаква младежи на по 16-18 години да се вълнуват от културен туризъм"

Бранимир Ботев, зам.-икономически министър с ресор "Туризъм"

112 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

"Алкохолният туризъм не е проблемът на България, защото не може да се очаква младежи на по 16-18 години да се вълнуват толкова много от културния и историческия туризъм"

Това каза ресорният зам.-икономически министър Бранимир Ботев, предаде "Фокус". Според него държавата трябва да направи всичко необходимо, за да привлича всички видове туристи, но най-вече да им предложи индивидуални продукти.

"Туризмът затова е толкова развита индустрия, защото тя предлага на различните сегменти, различен туризъм", допълни зам.-министърът. "Проблем в България е тежкият правен вакуум. В скъпите европейски курорти не биха могли да се видят пред елитните хотели частни паркинги или пък дюнерджийници и т.н, което пък се позволява от закона. Това нещо трябва да се преодолее", категоричен бе Ботев.

Той прогнозира ръст на руските туристи през този сезон, който може да достигне 30%. По отношение на германския пазар той подчерта, че се очаква един спад с около 7-8%, което обаче не трябва да притеснява никога, защото руският и германският пазар са много различни. Като пример зам.-министърът посочи, че руският турист за 7-8 дневна почивка харчи в България между 500-550 евро, които директно влизат в бизнеса и държавата. Бранимир Ботев подчерта, че освен масовият туризъм, руските туристи се интересуват много от поклоннически туризъм и страната ни трябва да насочи вниманието си към това.

Подкрепи Economic.bg