Тристранката заседава за пенсиите

На срещата ще бъдат обсъдени проектите на постановления за изменения и допълнения в Наредбата за реда за съобщаване, регистриране, потвърждаване, обжалване и отчитане на професионални болести

192 ~ 1 мин. четене

Националният съвет за тристранно сътрудничество ще обсъди решения за проблемите в пенсионната система и правилата за осигурителния стаж.

Под председателството на вицепремиера и министър на правосъдието Зинаида Златанова на срещата ще бъдат обсъдени проектите на постановления за изменения и допълнения в Наредбата за реда за съобщаване, регистриране, потвърждаване, обжалване и отчитане на професионални болести и в Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж.

Предвижда се от догодина да се върне старото правило и пенсионната възраст да се увеличава по четири месеца през следващите седем години.

Според прогнозите над 270 хил. българи ще получат еднократна финансова помощ през април. Това ще струва на държават 8,3 млн. лева, които са заделени от бюджета на Министерството на труда и социалната политика.

За парите може да кандидатстват хората получили енергийни помощи за тази зима, както и тези, на които енергийна помощ е отказана заради надвишаване на доходния праг с до 10 лева или не са имали шестмесечна регистрация в Бюрото по труда. 30 лева ще имат право да получат еднократно и хората, които не са кандидатствали за енергийни помощи, заради надвишаване на доходите.

Подкрепи Economic.bg