Тръбата на "Южен поток" ще достигне България до края на 2015 г.

Тръбопроводът се строи по дъното на Черно море и в България, и в Сърбия, заяви шефът на "Газпром" Алексей Милер

Автор: Божидара Иванова

"Първата тръба, която ще мине по черноморското дъно, ще достигне България до декември 2015 г., когато ще започнат и първите доставки за България". Това заяви председателят на управителния съвет на "Газпром" Алексей Милер в свое интервю, предаде ИТАР-ТААС.

По думите му няма никакви съмнения, че проектът е получил навсякъде статут на "приоритетен национален проект. Милер подчерта, че тръбопроводите "Северен поток" и "Южен поток" са необходими за стабилното подаване на руски газ за европейските потребители. Той уточни, че европейците все още не са готови да позволят на "Газпром" да използва изцяло капацитета за "Северния поток". Той изрази убеденост, че южната тръба "напълно ще премахне всички транзитни рискове в Украйна".

Милер обясни още, че "Южният поток" се строи по дъното на Черно море и в България, и в Сърбия. "Най-важното е, че тръбопроводът се строи. И ние нямаме никакви проблеми със строителството на газопровода. Що се отнася до морската част на дъното на Черно море, що се отнася до България, ние вече строим в България, това важи и за Сърбия", каза председателят на управителния съвет на "Газпром".

Относно Украйна, Милер потвърди, че през юни тя ще получи толкова газ, колкото е предплатила, а през руско-украинската граница ще бъдат подадени такива количества газ, каквито Украйна ще трябва да транзитира до Европа. Той отрече твърденията, че промените в цените на руския газ се дължат на смяната на властта в Киев.

Шефът на "Газпром" допълни още, че не се опасява от евентуално налагане на западни санкции срещу него и че проектът за договор с Китай за газови доставки е почти готов и клаузите в него са приемливи за Русия.

Коментари: 0