Трябват ни 5 млрд. за покриване на дефицити и дългове

Hе може през ДДС да се провеждат социални политики, oтбеляза бившият зам.-министър на финансите

Владислав Горанов:

92 ~ 1 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

Около 5 млрд. лв ще са необходими през следващите 4 години за покриване на бюджетни дефицити и рефинансиране стари задължения. Това заяви в ефира на „Дарик“ бившият зам.-министър на финансите Владислав Горанов.

Горанов обясни, че на този етап нищо не налага промяна в параметрите на валутния борд или неговото премахване. Няма причина и за данъчни промени. Освен запазването на плоския данък, ГЕРБ предвижда още и запазване на ставките за ДДС.

По думите му, не може през ДДС да се провеждат социални политики, защото данъкът е сред основните приходи в бюджета и ако има намаление, като цяло ще бъдат преразгледани други обществени разходи.

Бившият зам.-министър отбеляза, че ГЕРБ смята да запази социалните трапезарии, както и допълнителни услуги за възрастни хора, които предлага в момента „Социалният патронаж". „В борбата с безработицата единствено могат да бъдат ползвани европейските програми“, коментира Горанов. Според него, повишаването на заетостта и икономическият ръст са в основата на повишаването на доходите на хората.

Владислав Горанов подчерта, бившите управляващи не подкрепят идеите за национализиране на монополите. Според тях, именно подобни коментари водят до несигурност за чуждите инвеститори. „Трябва да се работи обаче и за подобряване на съдебната система“, допълни още той.

Подкрепи Economic.bg