Тъмни облаци над бившия шеф на Швейцарската национална банка

Властите разследват Филип Хилдебранд за пореден скандал - този път за нарушаване на федерални банкови закони

280 ~ 2 мин. четене
Автор: Михаела Зарева

Бившият шеф на Швейцарската национална банка, Филип Хилдебранд, предстои да бъде разследван за възможни нарушения на швейцарски федерални закони за банковата тайна. Говорител на фирмата BlackRock, специализирана в управление на инвестиции, в която Хилдебранд в момента е вицепрезидент, заяви, че разследването срещу него е породено от оплакване на частно лице през юли 2012 година и е свързано с период, през който Филип Хилдебранд все още не е бил част от BlackRock. Това разкрива швейцарското издание Die Weltwoche, цитирано от Financial Times.

„Поводът за започване на процедури по разследването на бившия шеф е иммено това оплакване, а не инициатива на прокуратурата”, посочва още говорителят на инвестиционния фонд в свое изявление. „Господин Хилдебранд отхвърля всякакви твърдения за евентуални закононарушения и е готов да окаже на федералните власти необходимото съдействие за по-бързо разрешаване на случая.”

Администрацията на швейцарската прокуратура е потвърдила започнато разследване по случая, както и установен контакт с властите в Цюрих, но отказва да даде повече информация по темата.

В началото на 2012 година Филип Хилдебранд беше принуден да се откаже от позицията си на президент на Швейцарската национална банка (ШНБ), след направените разкрития, че съпругата му е спечелила над 60 000 швейцарски франка (около 65 000 долара) при транзакции с чужди валути, при които една от участващите страни е именно ШЦБ. Смята се, че тези транзакции имат участие в последвалия драматичен спад на швейцарския франк в края на 2011 г.

Веднага след избухването на скандала Хилдебранд се опита да омаловажи значението на действията на съпругата си и съобщи в пресконференция, че информацията е разпространена неправомерно от IT-специалист на банката, който направил снимки на движения по сметките на съпругата на Хилдебранд от компютър на фирмата.

Филип Хилдебранд стана част от борда на директорите на ШНБ през 2003 г. Това бе логична стъпка в кариерата му във финансовия сектор. През 2010 г. заема поста председател на ШНБ след пенсионирането на предишния ѝ шеф Жан-Пиер Рот.

Подкрепи Economic.bg