Турция отлага първата копка на газовата връзка с България

ЕС обяви конкурса за търсене на газ в блок Терес на Черно море

Автор: Таня Киркова

Европейският съюз даде старт на процедурата за търсене и проучване на газ в блок „Терес” в Черно море. Днес, 19 декември, бе публикувана обявата за конкурса в официалния вестник на ЕС и започна да тече срокът от 4 месеци за набиране на оферти. Това съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, снощи.   Блок "Терес" има 3500 кв.км площ и граничи с акваторията на  Турция. В него се очаква да бъдат намерени запаси преди всичко от нефт, по-малка е вероятността за находище от газ, според предварителни проучвания.

При откритие на залежи, добивът може да започне след 5 години, уточни енергийният министър.

Според Добрев най-голяма е готовността за добив на природен газ от находището при село Девенци. През март 2013 г. започва производствен пробен добив  и  през втората половина на годината вече ще се вади горивото.  В момента добивната компания е извършила вертикалния сондаж, с който доказва търговското откритие. Предстои да възложи изграждането на тръбата до националната газопреносна мрежа , по която ще потече родното синьо гориво.  

На първата площадка, която се намира в стопанския двор на селото, ще има  6 сондажа. Освен вертикалния, ще се направят още 5 насочени радиално под определен ъгъл. „От тази площадка може да излязат 3 млрд.куб. м газ. Като ги умножиш по 400 долара, прави 300 млн.долара.  До тази площадка има още една, после още две-три, обясни енергийният министър.

Подписването на договора с „Тотал” за търсене на газ и нефт в блока  „Хан Аспарух” в Черно море” е най-големият ни успех тази година, каза Добрев. Той обясни, че министерството е одобрило вече работният план за проучването. Предстои с кораби, оборудвани с т.н. сонари, да да се направят 3D проучвания на геоложките пластове. Сондажите ще се правят през третата и четвъртата година от срока за търсенето.

 

Първата копка на газовата връзка с Турция, планирана за 10 януари 2013 г., вероятно няма няма да се състои. „Ние сме готови да има първа копка. Но не зависи само от нас. С пари, с всичко сме готови.”, обясни Делян Добрев.  

„Не може да стане сега, защото акционерите на „Шахдениз 2” ще вземат решение през юни дали ще се прави Набуко -Юг или Набуко -Запад, как ще се развива газопроводът, обяснили от турска страна.

„Ние казахме, че искаме сега да започнем строителството.

Те отговориха : не може, няма как количества газ за тази тръба да влязат в Турция. Проблемът е, че газопроводът от Каспийския регион до Турция е пълен 100% , обясни енергийният министър.

Неотдавна България предложи газовата връзка с Турция да бъде част от газопровода „Набуко” и тя да бъде изградена от „Булгартрансгаз” с национално финансиране .

 

Коментари: 0