Турция разреши носенето на забрадки на обществени места

Субсидия ще получават партиите, които са спечелили 3% от гласовете на избирателите, докато в момента прагът е 7%

3620 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Жените в Турция вече могат да носят мюсюлмански забрадки на обществени места, съобщава CNN Turk. Промяната е част от "пакета за демократизация", който беше представен днес от премиера Реджеп Тайип Ердоган. Пакетът е насочен в три основни направления - премахване на различни ограничения и регулации, признаване на определени права на етнически и малцинствени групи и промени в избирателния праг и законите за политическите партии.

Освен отпадането на забраната за носене на мюсюлмански забрадки на обществени места, в "пакета за демократизация" е записано, че в началните училища се преустановява практиката за задължителна клетва на учениците. Дава се възможност за изучаване в частните училища на език и наречие, различни от турския, както и за възстановяване на старите наименования на села (съществували до 1890 година и административно "преименувани" през 1949 година).

Заложено е още намаляване на високия избирателен праг от 10%. Субсидия ще получават партиите, които са спечелили 3% от гласовете на избирателите, докато в момента прагът е 7%. Дава се възможност да се извършва предизборна агитация на език, различен от турския. Отпада задължителното изискване за учредяване на партийни структури във всички общини (в момента - най-малко в 50% от общините във всяка една от всичките 923 турски околии). Премахват се ограниченията всеки гласоподавал да може да членува в политическа партия. Открива се възможност за използване на система на съпредседатели на политически партии, при условие, че не са повече от двама.

Подкрепи Economic.bg