Търговията е най-желаният бизнес от безработните

Одобрени са още 562 предприемачи, които имат ясна идея за започване на собствена стопанска дейност

212 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Най-желаният бизнес сред безработните е търговията. Сферите на търговията, в които има най-много желаещи за започване на работа са магазините за облекло, дрехи, домашни потреби, както и фризьорските салони, агенциите за реклама, за дизайн и за недвижими имоти, съобщават от Агенция по заетостта. Благодарение на схемата "Насърчаване стартирането на проекти за развиване на самостоятелна стопанска дейност - Компонент II", изпълнявана от Агенцията по заетостта в рамките на Оперативната програма "Развитие на човешките ресурси", безработни лица получиха шанс да развият свой собствен бизнес.

В средата на януари тази година Агенцията публикува списък с одобрените проекти след последната сесия на схемата. Одобрени са още 562 предприемачи, които имат ясна идея за започване на собствена стопанска дейност, но им липсва начален финансов капитал и подходяща професионална подготовка и умения за управлението му. Общата стойност на безвъзмездната финансова помощ е 10 529 639,77 лв.

Към момента най-много договори с нови предприемачи са сключени в следните дирекции "Регионална служба по заетостта" (ДРСЗ): София - 184; Варна - 142; Пловдив - 85; Ловеч - 72 броя; Монтана - 28; Бургас - 27; Русе - 23; Благоевград - 20; Хасково - 20.

Агенцията по заетостта обяви началото втория компонент по схемата за насърчаване на предприемачеството още през 2012 г., като кандидатстването приключи през май 2013 г. От общо подадените и разгледани тогава 2213 проекта, одобрени са повече от половината - 1200.

Подкрепи Economic.bg