Туристическият сезон върви много добре

Няма фрапиращи случаи на нарушени права на туристите

6724 ~ 1 мин. четене

Летният туристически сезон върви много добре, увери в ефира на БНТ Благой Рагин, председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА). Той изрази надежди, че и природата ще помогне на бранша, като задържи хубавото време.

"Фактът, че над 50% няма да отидат на почивка ме притеснявам. Ние обаче внасяме голяма част от млякото и месото, например. Земеделска България вместо да създава БВП, което да се потребява от 6 млн. чужденци, ние внасяме тези продукти", обясни кризата Рагин.

Богомил Николов от асоциация "Активни потребители" добави, че засега няма фрапиращи случаи на нарушени права на туристите. "Най-честото оплакване е свързано с дублирани резервации. Когато клиент отиде на място се оказва, че предварително резервираната от него стая е дадена на друг турист и той получава нещо, което не е искал. Можем да си получим разликата, но това не променя факта, че не получаваме желаната почивка. В България, за съжаление, няма съдебна практика да се получават обезщетения за неимуществени вреди", показват наблюденията на Николов.

Благой Рагин коментира още, че пълната забрана за тютюнопушене на закрити места удари най-много заведенията в малките градове, във вътрешността на страната. Един колега каза, че вече е затворил три сладкарници и предстои да затваря още, даде пример Рагин. Накрая той обясни, че браншът води разговори с депутати за либерализиране на режима, но категорично отказа да назове имена.  

Подкрепи Economic.bg