Туристите в Гърция намаляха наполовина

Заплатите в обслужващата сфера са намалени

Гърция отчита около 50% спад в туризма. Кризата там се отразява преди всичко в намаляване на туристите от Западна Европа и Северна Америка. За тези от балканските страни обаче Гърция си остава предпочитана дестинация, съобщи бТВ.

Христос Костантинодис е собственик на хотел и туристическа агенция в Серес. Разказва, че отливът на туристи започва преди три години. "В последните три години се усеща 50% отлив на туристи. Това се дължи на трудния период, в който се намира страната, което няма как да не се отрази на туризма", казва той.

Освен в Серес, спад на туристическия поток се забелязва и в доскоро един от най-посещаваните полуострови - Халкидическия. Едни от най-редовните туристи си остават тези от България, за които условията в Гърция са по-добри от тези у нас.

"Съотношението цена-качество за съжаление превъзхожда това, което може да се получи в България по нашето Черноморие. Особено през летния туристически сезон гърците успяха и миналата година, и тази да отреагират много гъвкаво на промените в търсенето", смята Преслав Димитров, специалист в сферата на туризма.

Заедно с всички заплати в Гърция, и тези в обслужващата сфера са намалени. Цените на курортите остават запазени. По време на кризата политиката на южната ни съседка по отношение на привличане на туристи е насочена към организиране на масови мероприятия, разказва още Костантинодис. В хотела се опитват да пренасочат и парите, давани до този момент като заплати, именно за организиране на масови прояви.

Коментари: 0