Турските депутати разрешиха на Ердоган блокаж на сайтове

Парламентът гласува поправка, която позволява забрани на уеб-страници без съдебно решение

Демокрацията - офлайн

Турските депутати разрешиха на Ердоган блокаж на сайтове
Автор: Николай Марченко

Парламентът на Турция одобри спорен законопроект, който разширява пълномощията на правителството за блокиране на сайтове, информира днес Euronews.

Според документа „с цел осигуряване на държавна сигурност, предотвратяване на престъпления и възстановяване на реда“, забраната ще може да се налага без съдебно постановление. Според британската агенция Reuters Дирекцията за телекомуникации на Турция ще има повече пълномощия за следене върху дейността на гражданите в мрежата.

Тази крачка е направена седмица след идването на власт на ново правителство, обещало да даде начало на „нова Турция“. Също така е логичен финал на нововъведенията в законодателството от февруари 2014 г. Внесеният тогава от премиера Реджеп Тайип Ердоган закон позволяваше на регулатора да блокира уеб-страници само в случаите, свързани с нарушаването на конфиденциалността.

Решението предизвика вълна от критика срещу режима на встъпилия в длъжност на 28 август т.г. президент Ердоган и неговото протеже – премиера и ексшеф на МВнР Ахмет Давутоглу. Парламентарното гласуване днес предизвика нови опасения за състоянието на свободата на словото в югоизточната ни съседка. 

Както е известно, през 2013 г. Ердоган поведе истинска „война“ срещу водещите световни социални мрежи в Турция като Facebook, Twitter и YouTube. Един от поводите беше активността на блогърите, организиращи протестни акции срещу авторитарното управление на Ердоган и неговата „Партия на справедливостта“, като тези на площад "Таксим".

Друг повод за това бяха публикуваните записи от телефонни разговори на сегашния президент със сина му, уличаващи двамата в заговор срещу полицията и прокуратурата с цел укриване на милиони долари нелегални пари в кеш. За щастие, Конституционният съд (КС) и бившият държавен глава Абдулах Гюл се застъпваха публично за забраняваните сайтове, които активно използват. 

 

Коментари: 0