Турският президент остана без 80 хил. лайка във Facebook

Абдулах Гюл вбеси феновете си с подпис върху спорния закон за по-малко свобода в интернет

116 ~ 2 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Турският президент Абдуллах Гюл загуби само за един ден около 80 хил. последователи в социалната мрежа Facebook, информира агенция France Presse (AFP).

Държавният глава бе подложен на подобен бойкот като подписа закона, който ограничава свободата в интернет. Абдулах Гюл, който е силно активен в социалната мрежа, обяви във вторник, че ще сложи подписа си под спорния текст. Оттогава бе предприета кампания за оттегляне на поддръжниците на президента, в рамките на която Гюл загуби 80 хиляди последователи в социалната мрежа.

По-рано Гюл заяви, че ще обнародва закона, тъй като е получил уверения от правителството, че ще бъдат приети множество поправки по спорните точки.

В деня, в който турският президент Абдуллах Гюл подписа спорния закон за затягане на контрола в интернет, премиерът Реджеп Тайип Ердоган обяви победата си над своите опоненти, коментира пък ситуацията британският вестник The Financial Times („Файненшъл таймс”), цитиран от турското бюро на американската телевизия CNN TÜRK.

Става въпрос за водената от Ердоган война срещу разследването на корупционните практики и рушветчийството в страната, което той се стреми да представи като „опит за преврат”.

„Ердоган обаче не успя да се противопостави на изтичането на чувствителни от политическа гледна точка записи и информации от разследването и тяхното проникване в интернет.  Някои анализатори са на мнение, че турският премиер все още е уязвим и лесно може да пострада от изтичането именно на невралгични от политическа гледна точка записи, добити чрез използване на законни СРС-та”, коментира британският всекидневник.

Според изданието засега пазарите не са повлияни от „политическата гюрултия”. „ Но ако в следващите седмици има увеличение на изтичането на телефонни записи за корупционните практики, някои финансови експерти очакват лоши сигнали и сътресения във финансово-икономическата сфера”, допълва „Файненшъл таймс”.

Подкрепи Economic.bg