Туск и Могерини с топ постовете на ЕС

Полякът поема Европейския съвет, а италианката - външната политика

Туск и Могерини с топ постовете на ЕС
148 ~ 2 мин. четене

Полският премиер Доналд Туск е избран за председател на Европейския съвет, предадоха международните атгенции
Италианският външен министър Федерика Могерини е заела поста на шеф на европейската дипломация.
Новината бе обявена от настоящият председател на Европейския съвет Херман ван Ромпой в „Туитър”.

Кандидатура за поста представител по външната политика бе и Кристалина Георгиева. Сега се очаква тя да получи друг ресор като европейски комисар, но какъв ще е той, ще стане ясно след време.

Георгиева нямаше големи шансове поради действащите механизми за номиниране и избор на висшите постове. И макар че сега кандидатите се избираха за пръв път, оставаше в сила практиката за разпределение и балансиране на постовете между политическите сили във висшите институции на ЕС. При сегашната ситуация това изискваше ръкодителката на европейската дипломация да бъде представителка на лявоцентристките сили.

Туск ще заеме поста от 1 декември, като мандатът му е 2 години и половина, а Могерини - с встъпването на новата Европейска комисия, за срок от 5 години.

Ван Ромпой определи Туск като "един от ветераните на Европейския съвет", обединението на правителствените лидери на общността. Той е единственият полски премиер, който е бил преизбиран след промените в страната през 1989 г., коментира Би Би Си.

Ромпой изказа висока оценка за "целенасочения начин", по който Туск е извел Плоша през икономическата криза и е успял да поддържа икономическия ръст в страната. Според Ромпой най-големите предизвикателства пред Туск като председател на Европейския съвет ще са стагниращата европейска икономика, украинската криза и мястото на Великобритания в Европа, визирайки настроенията на политическите сили в Обединеното кралство за излизане от ЕС, както и предстоящият скоро референдум за отделяне на Шотландия.

Относно Могерини, Ромпой изтъкна, че е убеден, че тя ще бъде умел и целенасочен преговарящ за мястото на ЕС в световния ред.

След обявяването на решението, Туск направи кратко обръщение на полски, като обеща до 1 декември да бъде напълно подготвен да говори на английски.

Могерини, на добър английски отбеляза, че предизвикателствата пред работата й са големи, на фона на кризите в ЕС в икономиката, конфликта в Украйна, несигурната обстановка в Ирак, Сирия и Либия, допълва Би Би Си.

Предстои Европейският парламент да одобри кандидатурите на всички 28 нови комисари, в това число върховният представител по външната политика, който е и вицепрезидент на ЕК.

През първата или втората седмица на септември избраният за председател на ЕК бивш люксембургски премиер Жан-Клод Юнкер ще оповести и разпределението на портфейлите в своя екип. Президентът Росен Плевнелиев очаква да имаме достойно място в ЕК.

Съревнованието за постове в ЕС ще приключи едва през октомври, когато Европейският парламент вече ще е провел изслушванията на кандидат-комисарите и ще гласува състава на Комисията. Официално мандатът й трябва да започне от 1 ноември.

Коментари: 0