Тютюнопроизводителите получават още 73 млн. лв.

Парите са по Схемата за национални доплащания

Субсидиите за родните тютюнопроизводители, които през тази година са 73 млн. лв. ще се запазят и през следващата 2014 г., стана ясно от съобщение на Министерство на земеделието и храните (МЗХ). От там припомнят, че тютюнопроизводителите са получили подпомагане за 2010, 2011 и 2012 г.

Парите се отпускаха по Схемата за национални доплащания и именно това е причината МЗХ да договори възможност за субсидиране на сектора и след 2014 г. под формата на национална помощ.

Ежегодно, както през текущия период, МЗХ ще продължи да прилага схемата за подпомагане на тютюнопроизводителите от националните доплащания, като целта на е да запази сумата, с която се подкрепя секторът до 2020 г.

От земеделското министерство припомнят още, че спирането на европейските субсидии за тютюнопроизводителите след 2014 г. не засяга само България, а всички останали страни-членки на ЕС.

Европейският съюз прекратява възможността за подпомагане на тютюнопроизводството чрез директни плащания, а основната причина за това е политиката на страните-членки в ЕС в подкрепа на борбата с тютюнопушенето.

Тютюнопроизводството обаче е специфичен отрасъл за българското земеделие с голямо значение за осигуряване на препитание и заетост за хората в определени райони на страната.

Коментари: 0