UBS е най-голямата частна банка в света

UBS измести Bank of Amerika от първото място

Автор: Божидара Иванова

Швейцарската банка UBS отново спечели титлата „най-голяма банка в света по приход на свежи средства”, предаде Reuters. Класацията е изготвена от лондонската компания Scorpio Partnership.  UBS изпревари американската банка Bank of America от първото място  с 9.7% ръст на общия размер на активите до 1.705 трлн. Щатски долара в сравнение с 5.9% ръст на Bank of America.

Макар, че през октомври UBS обяви, че ще съкрати 10 хил. служители от подразделението си за инвестиционно банкиране, банката показа значителен ръст на общия размер на активите и оглави класацията.

Според класацията частните банки са спечелили 24% повече приток на свежи пари, въпреки световната финансова криза. Доста заможни клиенти са имали проблеми с възвръщането на доверието им предвид този факт. Проучването на Scorpio Partnership показва, че „все още има признаци на слабости в модела при много от банките”.

В топ 5 на класацията се нареждат и американските банки Wells Fargo и Morgan Stanley, както и швейцарската банка Credit Suisse.

Коментари: 0