UBS с 2 млрд. долара загуба след глобата за LIBOR

Отрицателният резултат е под предварителните очаквания на анализаторите

228 ~ 1 мин. четене

Най-голямата швейцарска банка UBS AG отчете загуба за четвъртото тримесечие на 2012 г., след като беше глобена за манипулация на международните лихви. Допълнителен натиск оказаха и разходите свързани със съкращаването на служители, предаде Bloomberg.

Нетната загуба достигна 1.89 млрд. швейцарски франка (2.08 млрд. долара), спрямо печалба от 323 млн. франка за четвъртото тримесечие на 2011 г., се казва в изявление на базираната в Цюрих банка. Загубата обаче е по-малка от предварителните очаквания на анализатори, които в анкета на Bloomberg прогнозираха 2.16 млрд. франка отрицателен финансов резултат.

Главният изпълнителен директор на UBS Серджо Ермоти предвижда да съкрати 10 хил. работни места през следващите три години. Банката има намерение да се съсредоточи върху управлението на пари, като цели да увеличи и възвръщаемостта на собствения капитал.

За последните шест месеца книжата на UBS са се повишили с 48% до 15.62 франка в Швейцария. За същия период измерителят Bloomberg Europe Banks and Financial Services Index се е повишил с 27%. UBS обяви, че планира дивидент от 15 цента на акция, спрямо раздадените 10 цента през миналата година.

В края на миналата година UBS се съгласи да плати 1.5 млрд. долара глоба (940 млн. паунда) на регулаторните органи в САЩ, Великобритания и Швейцария заради манипулация на междубанковия лихвен процент LIBOR (London interbank offered rate).

Подкрепи Economic.bg