Удължават срока за спиране на аналоговата телевизия

Окончателната дата ще се определи въз основа на решение на Органа по цифрова телевизия

240 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Удължава се периодът на паралелно излъчване на аналогови и цифрови телевизионни предаватели. Това стана ясно след актуализиране от Министерския съвет (МС) на Плана за въвеждане на наземното цифрово радиоразпръскване в България, съобщиха от правителствената информационна пресслужба.

Причината за удължения срок е свързана с процеса на снабдяване на всички лица със специфични социални потребности с декодиращи устройства. Окончателната дата за преустановяване на наземното аналогово телевизионно разпръскване ще се определи въз основа на решение на Органа по цифрова телевизия.

Излъчването на аналогов телевизионен сигнал ще продължи и след първи септември и вероятно ще бъде спрян около 10-ти септември.  Това каза на пресконференция в Министерския съвет министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов по повод днешното решение на МС за актуализиране на Плана за въвеждане на наземно цифрово телевизионно радиоразпръскване в България. 

Папазов обясни, че цифровизацията не се отлага и с актуализацията само се удължава периодът на паралелно излъчване на наземните аналогови и цифрови телевизионни предаватели.

"Очакваме в първите дни на септември социално слабите в цялата страна да получат декодери за цифрова телевизия и аналоговият сигнал да бъде спрян", добави още той..

Подкрепи Economic.bg