Удържат 2/3 от заплатата на отсъстващ депутат при липса на кворум

Предложението на "Атака" да не получават нищо, бе отхвърлено

88 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Липсата на кворум ще носи глоба с две трети от дневното възнаграждение на депутатите, когато отсъстват по неуважителни причини. Това решиха днес народните представители с приетите промени в парламентарния правилник. До момента санкция имаше само за отсъстващи по неуважителни причини, които не са участвали в регистрацията в началото.

Предложението на „Атака” при същите условия депутатите да не получават изобщо месечно възнаграждение, както и представителни разходи беше отхвърлено. 

Парламентът реши още при неоправдано отсъствие от три поредни пленарни заседания за месец Народното събрание да не поема повече от една трета от допълнителните разходи на народния представител.

Комисията за взаимодействие с граждански организации ще осъществява парламентарно и гражданско наблюдение на дейността на държавните регулаторни органи чрез публични обсъждания.

Промени са приети и при въвеждането на срокове за разглеждане на годишните доклади на институциите на отчет пред НС. Парламентът ще може да изисква доклад по отделни въпроси от държавни органи по предложение на една пета от народните представители. Това предполага постоянен диалог между институциите.

Подкрепи Economic.bg